яйца, заразени ЕС Белгия Холандия Дания Хонг Конг инсектицид

БАБХ: Няма опасност за здравето на хората, консумирали яйца с фипронил

Няма опасност за здравето на хората, консумирали яйцата със завишени нива на фипронил – това заяви пред БНТ ветеринарният лекар на фермите, в които вчера бяха открити нарушения – Ивайло Къдрев.

По думите му, проверките по случая продължават и днес, като все още не е ясен първоизточника, от който е тръгнало замърсяването с фипромил на яйцата. Той е категоричен още, че при дезинфекцията на животните не са използвани забранени препарати по нерегламентирани начини.

На този етап от двете фирми категорично отказват да коментират и версията за умишлен саботаж, докато проверките не приключат.

БАБХ успокоява: Откритото количество фипромил не е опасно

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг. При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.

Междувременно от Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че опасното вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

- реклама -