БАБХ глобява търговския обект, продал пържолата с игла в София

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла, за допусната опасна храна на пазара.

БАБХ е проверила всички обекти, през които е преминало месото. От кланицата, в която са заклани свинете, предприятието и търговския обект, в чиято транжорна едрата разфасовка е нарязана под формата на пържоли и подготвена за продажба. Никъде не са открити видими признаци за наличие на чуждо тяло.

Установено е, че свинското месо не е претърпяло допълнителна обработка (като например осоляване, мариноване, шприцоване, тумблиране и др.), а е предлагано като прясноохладена разфасовка. Технологията на добив и обработка на месото за производство на месни разфасовки (пържоли) не предполага използването на каквито и да е инжекционни пособия, в това число и игли.

Агенцията определя този случай като инцидент, вероятно при ветеринарномедицинска манипулация на съответното животно.

В БАБХ не са постъпвали други подобни сигнали. Предприети са мерки за по-стриктно изпълнение на задълженията на всички ангажирани по веригата за недопускане на подобни инциденти в бъдеще.

- реклама -