ембаргото срещу Русия

България с 400 млн. загуби заради ембаргото срещу Русия

България с 400 млн. лева загуби заради ембаргото срещу Русия. Щетите са основно за хранителната индустрия и земеделския сектор, заяви агро министъра Десислава Танева по БНТ.

От началото на санкциите срещу Москва, които бяха въведени от ЕС през 2014-та най-големи са загубите за млечния сектор – над 220 млн. лева до момента.

Годишно изнасяме храни към Великобритания за 77 млн. евро

Земеделският министър не се нае да прогнозира до какво увеличение на цените на храните ще доведе излизането на Великобритания от ЕС, нито как в обозримо бъдеще „Брекзит“ ще повлияе на стокообмена ни с Обединеното кралство.

По думите на Танева 1/3 от износа ни към Острова е от зърнени суровини, основно слънчоглед и царевица, след това са пилешкото месо и млечните продукти.

„Аграрният стокообмен с Обединеното кралство е винаги с положително търговско салдо. За последната година е 44 млн. евро”, обясни министър Танева и подчерта, че ръководството на общността трябва да си даде ясна сметка, че резултатът от този референдум означава оценка за начина, по който тя се управлява.

- реклама -