Б. Борисов: Успяхме с много усилия да върнем България в газоразпределението в региона (ВИДЕО)

„Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция–България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа.“ Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, където публикува видео от напредъка по строителните дейности. В момента Борисов е в района на строежа на газопровода заедно с министър Теменужка Петкова.

Никога не сме стояли по-добре на енергийната карта на Европа, заяви Теменужка Петкова.

„Това се дължина нашата искреност с Изтока и Запада“, уточни Борисов.

„Успяхме с много усилия да върнем България в газоразпределението в региона- с много почтенност, откровенност- и към президента Тръмп, към Путин, Ердоган.“, подчерта Борисов.

Той подчерта, че работата не е спряла и се извършва в срок.“ Строим на гръцка и българска територия. Много им е тъжно на опозицията. Ако не бяхме ние нито един поток нямаше да стане, а сега те са приоритет на Европа. 42% по-ниска ще е цената на газа. Това ще остане в историята“, заяви премиерът.

На българска територия за пръв път се строи с тръби, дълги по 12 и 18 метра. Стриктно се спазва екологичното законодателство, каза министър Петкова.

Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ. Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други.

Целта ни е да имаме 100 бензиностанции в областните градове.

Това каза премиерът Бойко Борисов във връзка с решението за създаване на държавна петролна компания. „Цената на петрола е толкова ниска, че всеки иска да си продаде стоката. Ние не го правим срещу никого. Целта е в условия на криза да осигурим стабилна цена на горивата“, подчерта Борисов.

Дъмпингът и сивата икономика в сектора ще останат в миналото, когато това стане факт.

- реклама -