Нагорни Карабах
Илхан Алиев, президент на Азербайджан/сн. БГНЕС

Азербайджан обяви, че са окупирали стратегически обекти край Нагорни Карабах

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че въоръжените сили на страната са окупирали редица села и стратегически възвишения в регионите Физули и Джабраил (в непосредствена близост до Нагорни Карабах), предаде ТАСС.

„В резултат на контраатаката, извършена от частите на азербайджанската армия, бяха освободени редица села и важни възвишения, намиращи се под окупация“, каза Анар Ейвазов, ръководител на пресслужбата на Министерството на отбраната.

„Бойните операции продължават“, каза Ейвазов.

На свой ред прессекретарят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян заяви, че изявленията на азербайджанското Министерство на отбраната относно контрола върху шест населени места в Нагорни Карабах не отговарят на реалността. „Това е поредната провокация на азербайджанската пропаганда„, каза тя.

По време на изостряне на ситуацията на контактната линия в Карабах азербайджанската страна е загубила 4 хеликоптера, 15 дрона, 10 танка и бойни машини на пехотата, заяви Степанян.

Карабах
сн. БГНЕС

По-рано Баку отрече информацията на арменската страна за три свалени танка, два хеликоптера и три безпилотни летателни апарата на азербайджанските въоръжени сили.

„Поделенията на отбранителната армия (на Карабах) водят битки в северните, южните и югоизточните посоки на контактната линия, предотвратявайки настъплението на противника. Врагът понесе големи загуби в жива сила и техника“, написа Степанян във Фейсбук.

Междувременно германският външен министър се присъедини към призивите на Турция, Русия и ЕС към Армения и Азербайджан за деескалация и преговори.

- реклама -