КЕВР

Азербайджан може да доставя газ на България от 2020 г.

Азербайджан може да започне да доставя газ на България от 2020 г. Това е уверила държавната петролна компания СОКАР при разговори със заместник-енергийния министър Жечо Станков в Баку, съобщи БНР.

„Това, което е посочено към тях като срокове, и което ще бъде изпълнено, е от 2020 г. да функционира газовата инфраструктура, за която те са главен фактор, а именно Южният газов коридор. Съответно ние сме поели ангажимента и постоянно, ежемесечно се чуваме, за да ги брифираме как се движи гръцката връзка и от тяхна страна имаме уверение, че 2020 г. ще потекат потоците по този един милиард кубични метра към България през Южния газов коридор, IHB, съответно към нашата газова система на „Булгартрансгаз““, обясни Станков.
Според зам.-министъра има възможност след 2023 година страната ни да започне да доставя по-големи количества газ от Азербайджан от други нейни находища.
В момента „Булгаргаз“ има договор за доставка на 1 милиард кубически метра от находището „Шах Дениз 2“
Азербайджанските партньори вече обмислят по какъв начин да се инвестира в проекта за газоразпределителния център „Балкан“, увери зам.-министърът на икономиката и енергетиката.
- реклама -