Рембранд

Автопортрет на Рембранд отива на търг за 20 милиона долара

Автопортрет на най-големия представител на златната епоха на холандската живопис, Рембранд (1606-1669), отива на търг на английската аукционна къща „Сотби‘с“.

Първоначалната цена за творбатата е 20 милиона долара.

Произведението на майстора, на което той е на 26-годишна възраст, е създадено през най-щастливите и бурни години на творчеството му, когато след преместването си в Амстердам той прави всичко възможно, за да спечели популярност като професионален художник.

Автопортретът, който според Джордж Гордън, ръководител на отдела за старинни майстори на „Сотби‘с“, е „нарисуван изненадващо бързо“, е в необичайно строг стил: платното изобразява младеж в черни одежди и шапка с гофрирана кръгла яка. Художникът вероятно го е използвал, според експерти, като визитна картичка, за да демонстрира способностите си на заможни клиенти или да впечатли роднините на жена, за която се жени две години по-късно.

Аукционерите не разкриха името на настоящия собственик на платното, като посочиха само, че той го е придобил през 2005 г. директно от частна колекция.

Почти през целия 20 век, когато автопортретът е бил в колекцията на виконт Кемпдън, неговото авторство не е приписвано на Рембранд. Това е било установено едва в средата на 90-те години.

Търгът ще се проведе на 28 юли, а преди това търговската къща, възползвайки се от отслабващите мерки в борбата с коронавируса, ще представи творбата на потенциални купувачи в Ню Йорк и Хонконг.

- реклама -