Автомобилите на старо също нагоре

Автомобилите „втора ръка“ или иначе казано колите на старо също скочиха.

Основната причина за ценовите аномалии е сериозното забавяне на производството на нови коли, съобщава „Монитор“. Така в Дупница се стига до ситуация, в която автомобилите „втора ръка“ изчезват от пазара.

„Когато в един магазин се продадат повечето от колите, се изпразва – не можем да ги заменим с други. Ако примерно ти всеки ден продаваш по една кола, то рано или късно тези автомобили изчезват“, разкри собственикът на автокъща Георги Грозданов. Феноменът се дължи на факта, че на пазара в момента нови коли няма. Това кара собствениците на по-старите автомобили в Западна Европа да не бързат да се разделят с сегашните си коли, защото нямат какво алтернативно возило да си закупят.

„В Италия оказионите са празни. Няма коли, хората не ги оставят за продажба, защото не могат да си купят нови“, посочи той. И допълни, че всичко идва от новите автомобили – липсват на пазара, бавят се, малко повече отколкото трябва. „С месеци, даже с години“.

По думите му към момента много италиански търговци правят всичко възможно да не прекъсват връзката си с доказания пазар в България.

Скок на продажбите на автомобили у нас

В същото време само преди седмица стана ясно, че за последната година се наблюдава ръст на продажбите на нови коли. Те са се увеличили с близо 10%, като са достигнали 24 537.

Това сочат последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). Така страната ни се нарежда на пето място по ръст след Хърватия, Гърция, Естония и Ирландия.

На фона на увеличаващото се закупуване на нови коли в България, в Европейския съюз се наблюдава обратната тенденция.

 

- реклама -