"Автомагистрали", Стоян Беличев, Виолета Комитова

„Автомагистрали“ и МРРБ в епистоларен спор: Спират ли плащанията на дружеството?

В епистоларен спор през медиите изясняват отношенията си служебният регионален министър Виолета Комитова и шефът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев.

Министър Комитова е изпратила писмо до няколко банки, в което настоява да не бъдат разрешавания разплащания или превеждани суми от сметките на дружеството, подписани от Беличев. Мотивът – той е освободен от длъжност и има назначен нов съвет на директорите.

Беличев от своя страна изпрати отворено писмо, в което обяснява, че министър Комитова е прекратила комуникацията с него. Той настоява, че не може да напусне поста си, тъй като новият управител не е вписан все още в Търговския регистър, а законът го задължава да изпълнява служебните си задължения до този момент.

Също с отворено писмо му отговори министър Комитова.

Тя твърди, че принципалът на „Автомагистрали“ го освобождава заради множество скандали при опитите на ведомството да извърши проверки в него.

„Оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод „Балкански поток“, без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма…, пише Виолета Комитова.

Какво ще произтече от всичко това предстои да видим.

Междувременно министър Комитова покани Беличев да се яви на конкурс за длъжността със следните думи:  Ако разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на „Автомагистрали“ и защита на държавните интереси, можете да кандидатствате при откриване на конкурс за Директор

 

- реклама -