Автомагистрала „Хемус“ готова чак през 2027 г.

Автомагистрала „Хемус“ вероятно ще е готова чак през 2027 г. Това е годината, в която вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов очаква да е завършен аутобанът. Той допълни, че в частта до Велико Търново очаква да е готова до 2025 г.

Караджов подчерта, че по „Хемус“ има „ин хаус“ процедури, които не са направени по най-прецизния от гледна точка на закона начин. Затова нямало как да продължи плащането по тях. „През последните 4 месеца наистина не е имало плащане, но се надявам в най-скоро време юристите да ни дадат този дълго чакан доклад за рисковете при различните варианти. Веднага щом се разреши, ще разплатим цялата сума, пари наистина има“, добави министър Караджов.

По отношение на създадената работна група от експерти, която да обсъжда предложенията от представителите на браншови организации,

вицепремиерът посочи, че очаква тя да достигне до вариант,

който „да е удовлетворителен за цялото общество. Т.е. по справедлив начин да се разпредели тежестта за заплащането на използването на цялата републиканска пътна мрежа. В частта втори клас, първи клас и автомагистрали.

Караджов посочи, че няма да отстъпи от своята позиция за заплащане на две трети от тежкотоварните превозвачи и една трета за леките моторни превозни средства. По думите му причината е, че това бил „интересът на обществото“.

Гроздан Караджов участва в откриването на осмото издание на Маратон на приятелството в Плевен. Вицепремиерът, заедно със семейството си, е доброволец в спортното събитие. Тази година в различните дисциплини на маратона участват над 400 бегачи. Стартът бе даден в 9.00 часа на площад „Възраждане“.

- реклама -