епидемична остановка ВАП мерки, здравеопазване пандемия

Австрия въвежда нови ограничения за неваксинираните

Австрия затяга мерките заради рязкото увеличение на заразените с COVID-19. Нови ограничения се въвеждат за неваксинираните, като целта е да се насърчи имунизацията в страната.

От понеделник австрийците, които не са напълно ваксинирани, няма да могат да посещават кафенета, ресторанти, фризьорски салони, хотели и мероприятията с повече от 25 души. Тези места ще са достъпни единствено след представянето на сертификат за ваксинация или преболедуване. Задължително е носенето на предпазни маски с много високо ниво на защита. Остава възможността да се ходи на работа с отрицателен PCR тест. Новите изисквания влизат в сила от 8 ноември, но е предвиден преходен период от четири седмици.

„Идеята е хората да бъдат насърчени да се ваксинират. Това е нашата голяма цел. Затова затягаме мерките за неваксинираните. Искам да е ясно, че никой не желае да разделя. Става дума за нашата отговорност да защитим населението в тази страна“, коментира Александър Шаленберг, канцлер на Германия.

Вчера случаите на коронавируса достигнаха най-високата стойност за годината – 9388 души. Смъртните случаи за денонощие са 32, а в интензивните отделения са повече от 350 души. В Австрия е обявен червен код.

Източник: БНТ

- реклама -