сн. БГНЕС

Австрия въведе драконовски мерки срещу разпространението на COVID

Федералният канцлер Себастиан Курц обяви нови строги мерки за овладяване на пандемията в Австрия. Заради стремително растящият брой новозаразени, които доближават до 6000 на ден, се въвеждат драконовски мерки, които ограничават доста от правата на гражданите.

Основните ограничения в новия пакет са:

Забранява се напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства.

Затварят хотели, ресторанти,забраняват вечерни културни, спортни и частни мероприятия.

сн. БГНЕС

В хотелите могат да отсядат единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете. Нарушителите ще бъдат наказвани – както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им приведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места. Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

Отворена остава цялата търговска мрежа салоните за услуги, като ще се съблюдават строги предпазни мерки, включващи дезинфекция, дистанция и носене на маски.

сн. БГНЕС

На възрастните в старчески домове и заведения за възрастни и болни хора ще се правят ежеседмични тестове, посетителите ще правят бързи тестове на място преди посещение при роднини и ще носят добре уплътнени маски.

Всички фирми, при които е възможна работа от къщи, ще минат на този режим.

Новите мерки бяха обсъдени със социалните партньори, с президента на страната Александър Ван дер Белен, провинциалните управители и с ръководителите на опозиционните партии.

Затягат мерките сега, с надежда да ги разхлабят за Коледа.

Апелът на канцлера Себастиан Курц към гражданите на Австрия е да се спазват ограничителните мерки, за да е възможно да се намали броят на новозаразените и през декември постепенно да се разхлабят наложените мерки.

Целта на мерките е да се запазят високите стандарти на австрийското здравеопазване и всеки, който има нужда от легло в интензивно отделение, да го получи. Мерките са валидни от 3 до 30 ноември.

- реклама -