АстраЗенека ваксина Австрия, партида, смъртен случай

Австрия спира временно ваксинирането с препарата на АстраЗенека заради смъртен случай

Австрийските власти са спрели ваксинирането срещу Covid-19 с препарата на AstraZeneca, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг.

По информация на изданието, Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG) е получила два доклада, свързани с ваксини на AstraZeneca в окръжната клиника на Цветл в провинция Долна Австрия.

В тях се посочва, че жена на 49 години е починала в резултат на тежки нарушения на коагулацията (съсирването на кръвта), а 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява.

„За момента няма доказателства за причинно-следствена връзка с ваксинацията“, твърди BASG.

Австрийските медии съобщават, че и двете жени са били медицински сестри в клиниката в Цветл.

Препаратът на компанията ще продължи да се използва в Долна Австрия.

Засегнатата партида с номер ABV 5300 е изтеглена от обръщение от Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG), съобщи австрийският портал ое24.

Дози за ваксиниране от други партиди с ваксината на компанията могат да бъдат използвани, успокоиха федералните власти гражданите.

Продължават разследванията, за да може напълно да се изключи възможна връзка между ваксинацията и смъртния случай и заболяването, но за да бъдат всички спокойни, останалите количества от въпросната партида ваксини няма да бъдат използвани. Министерството на здравеопазването все още не е дало отговор за броя на дозите от тази партида, както и за броя на ваксинираните в Австрия с нея.

- реклама -