Австрия, Курц, коронавирус

Австрия се оттегля от споразумението за миграция на ООН

Австрийското правителство изготвя указ за отказ от участие в „Световното споразумение за миграция” на ООН. Указът ще бъде приет по време на днешното правителствено заседание.

По-рано този месец, на 10 октомври, австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че правителството критикува много точки от това споразумение. Той обеща, че ще направи всичко възможно да запази австрийския суверенитет и да гарантира независимите решения на страната по въпроса за миграцията.

Световното споразумение за безопасна, регулярна и регулирана миграция бе договорено през юли месец от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ. По-рано тази година Унгария също заяви, че се оттегля от споразумението. Документът разглежда въпроси като минимизиране на отрицателните фактори на миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите , както и увеличаване на редовните мигрантски маршрути.

Споразумението не е правно обвързващо. Пактът ще бъде подписан след междуправителствената конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември тази година в Маракеш.

- реклама -