Себастиан Курц, Турция ЕС присъединяване

Австрия продължава да депортира мигранти от Афганистан

Австрия продължава да се придържа към твърдата си линия за депортиране на афганистанци, чиито молби за убежище биват отхвърлени, въпреки, че напредването на талибаните към Кабул накара други държави от Европейския съюз да преразгледат подобни политики, предава Reuters.

„Лесно е да се призове за обща забрана за депортиране в Афганистан, като от друга страна се мълчи за очакваните полети от там. Тези, които се нуждаят от защита, трябва да я получат възможно най -близо до страната си на произход“, каза вътрешният министър Карл Нехамер пред информационната агенция APA.

Австрия беше една от шестте държави от ЕС, които настояха миналата седмица за правото им да депортират насилствено отхвърлените афганистански кандидати за убежище. Три от страните – Дания, Германия и Холандия – вече са променили курса си.

Вестник Oesterreich публикува социологическо проучване, показващо, че до 90% от анкетираните подкрепят линията на австрийското правителство.

Той свързва подкрепата с шумното наказателно дело през юни, по което четирима афганистанци, живеещи във Виена са заподозрени в дрогиране и изнасилване на 13-годишно момиче, което губи съзнание и умира след гаврата.

Източник: „Фокус“

- реклама -