терористи Турция извънредно положение отмяна Ердоган

Австрия призова за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

Австрийският външен министър Себастиян Курц заяви в интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“, че Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция, която все повече се отдалечава от Европейския съюз, предаде ТАСС.

„Моята прогноза, че тази Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва“, каза Курц, като подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Министърът изтъкна, че вместо да предлага на Анкара да се присъедини към ЕС, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Турция и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

„Ние не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, заяви Курц.
Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в Турция след опита за преврат миналата година и приветства мерките против Анкара, които германският външен министър Зигмар Габриел обяви тази седмица.

„Само преди няколко седмици той /Габриел/ ме критикуваше за ясната ми позиция и ме обвиняваше в популизъм“, отбеляза Курц.

На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера. Последният повод за обтягане на отношенията между Германия и Турция беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германеца Петер Щойтнер.

Източник: БТА

- реклама -