Австрия поиска спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

Австрия поиска спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС.

„Договорът с Турция е неустойчив“, заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц в интервю за държавната телевизия.

По думите му, ЕС трябва да остане независим от Турция и да не позволи да бъде изнудван от Анкара, която „през последните години постоянно се отдалечава от Европа“.

Курц допълни, че повечето държавни лидери споделят неговото мнение.

Какво ще стане с мигрантите

Австрийският министър очаква в скоро време да пропадне договорът между Брюксел и Турция за ограничаване на бежанския поток към Стария континент.

През март ЕС и Анкара постигнаха споразумение, в рамките на което Турция се задължава да ограничи мигрантския поток към Европа и да приема върнатите от Гърция бежанци. В замяна страната трябва да получи помощ в размер на 6 млрд. евро, да бъдат ускорени преговорите й за членство в ЕС, а визите за турските граждани да отпаднат.

Острите критики на Себастиан Курц идват на фона на продължаващата масова чистка в Турция след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли. Турската власт уволни и арестува над 50 000 души от армията, полицията, съдебната система, държавната администрация, медиите и образователните институции, опитвайки се да премахне влиянието на проповедника Фетхулах Гюлен – основният обвиняем за организиране на опита за метеж.

Преди това Турция понесе силни критики от Запада и заради отказа си да реформира закона си за борба с тероризма – основно условие за падането на безвизовия режим в ЕС. В рамките на закона в затвора бяха вкарани редица турски журналисти.

Преди външния министър на Австрия, остро за Турция се изказаха още австрийският канцлер Кристиан Керн и министърът на отбраната Ханс-Петер Доскоцил. Критичните бележки станаха повод турският външен министър Мевлют Чавушоглу да заяви, че Австрия се е превърнала в „център на радикалния расизъм“.

След коментарите на Чавушоглу вчера Курц връчи протестна нота на турския посланик във Виена.

- реклама -