Австрия очаква през януари най-голямата COVID вълна

Австрийското правителство очаква най-голямата COVID вълна в страната през януари.

Тази обезпокоителна прогноза обяви днес на пресконференция министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

В момента в Австрия са регистрирани 59 случая на новия коронавирус вариант Омикрон, десетки случаи все още не са доказани, което дава основание на специалистите да очакват, че петата вълна през януари ще е най-голямата досега.

Затова още сега се предприемат строги мерки за ограничаването – контактните лица, все едно дали са ваксинирани или оздравели, ще спазват 14-дневна карантина без право да се освободят чрез отрицателен тест преди изтичане на този срок, отбелязва БТА.

Австрийският здравен министър за пореден път призова всички, които още не са се реваксинирали, да го направят още преди Коледа, тъй като вариантът Омикрон е много по-заразен от Делта и е доказано, че бустерната доза ваксина осигурява добра защита.

Препоръчително е преди да се събират за празниците, всички да си направят контролен тест, за да гарантират здравето на своите близки.

Той припомни и основните правила за предотвратяване на заразата: ограничаване на контактите, спазване на хигиена и носене на маска в затворени помещения.

- реклама -