България, Австрия, граници, граждани,, пътуване

Австрия обяви четирима руски дипломати за персона нон грата

Австрия обяви за персона нон грата четирима руски дипломати, акредитирани в републиката. Това се казва в съобщение, публикувано в четвъртък на страницата на австрийското външно министерство в Twitter.

„Двама дипломати от руското посолство предприеха действия, несъвместими с дипломатическия им статут. Поради това бяха обявени за нежелани лица в съответствие с чл. 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Двама дипломати измежду представителите на Постоянната мисия на Русия в ООН са предприели действия, несъвместими със Споразумението за седалище „Апартамент. В тази връзка те са били помолени да напуснат територията на Република Австрия“, се казва в съобщението на министерството.

Министерството на външните работи на републиката също съобщи, че експулсираните дипломати ще трябва да напуснат страната до 8 февруари.

„Молим за вашето разбиране, че няма да предоставяме допълнителни подробности по този въпрос“, каза говорителят на външното министерство Габриеле Юен в отговор на запитване от австрийския вестник Kurir относно обвиненията в шпионаж срещу руски дипломатически мисии.

На 7 април 2022 г. австрийските власти обявиха експулсирането на трима служители на руското посолство във Виена и един служител на руското генерално консулство в Залцбург. Тогава във Виена бяха обвинени и руски представители в „провеждане на дейност на територията на страната, която е несъвместима с дипломатическия статут“.

- реклама -