депортирала

Австрия е депортирала 8 000 мигранти от началото на 2016 г.

Близо 8 000 мигранти от Близкия изток и Северна Африка са напуснали територията на Австрия през първите девет месеца на годината. Това съобщиха от австрийското министерство на вътрешните работи.

Извън пределите на страната са заминали 7 826 души. От тях 3 311 са били депортирани принудително, а 4 515 са си тръгнали доброволно. Според властите половината от депортираните са били предадени на други страни от Европейския съюз в рамките на Дъблинското споразумение за прием на бежанци.

Капацитетът за прием на мигранти вече се изчерпва

Според данните на Виена от началото на годината 34 657 души са подали заявления с искане за убежище в Австрия. Разрешение са получили 28 298 човека. По този начин капацитетът за прием на мигранти в страната е изчерпан на 75% за периода от януари до септември.

Този март правителството във Виена заяви, че през 2016 г. ще даде статут на бежанци на максимален брой от 37 500 мигранти. След достигането на тази бройка може да бъде въведено извънредно положение, което да включва и затваряне на границите, отбелязва агенция ТАСС.

- реклама -