Австрия избори президент

Австрия без президент до 2017 година

Австрия ще остане без държавен глава до началото на следващата година. Това реши парламента в страната на фона на продължаващите приготовления за нови президентски избори.

Новият президент ще започне мандата си на 26 януари – повече от месец след изборите, предвидени за 4 декември.

Австрия избори президент

Разследване на нарушения

Разстоянието между избирането и полагането на клетва е предвидено, за да може да се разследват всички възможни нарушения на закона по време на вота и да се избегнат обвинения като тези, които доведоха до анулирането на предишните изборни резултати от май месец.

Предишните избори бяха анулирани, след като загубилият на балотажа крайнодесен кандидат Норберт Хофер от антиимигрантската Партия на свободата докладва за изборни нередности. Тогава разликата между него и победителя – еколога Александър ван дер Белен, беше едва 31 000 гласа.

Още нередности

С това обаче нередностите около президентските избори в Австрия не приключиха. По-рано този месец вотът, планиран за октомври, трябваше да бъде отложен заради неизправности с пощенските пликове, чрез които се подават бюлетините на гласувалите по пощата.

Австрия е без държавен глава от 8 юли, когато Хайнц Фишер подаде оставка. Той беше заместен от председателя на парламента и двамата негови заместници.

- реклама -