Александър ван дер Белен Австрия правителство разпускане Себастиан Курц

Австрийският президент разпусна правителството на Себастиан Курц

Австрийският президент Александър ван дер Белен официално разпусна правителството под ръководството на Себастиан Курц, ден след като канцлерът загуби вота на недоверие.

Това съобщава ТАСС.

В понеделник австрийският парламент прие предложение за вот на недоверие срещу канцлера Курц и неговото правителство на фона на скандала с коалиционния партньор на управляващата партия, FPO, чийто бивш лидер Хайнц-Кристиан Щрахе беше уличен в сключване на незаконна сделка.

Себастиан Курц, който се оттегля като канцлер на Австрия, ще се откаже от мандата си на заместник-председател в Австрийския национален съвет (долната камара на парламента), заяви говорителят на Курц, цитиран от РИА Новости.

Курц е председател на консервативната Народна партия (АНП). Август Вегингер ще остане лидер на фракцията АНП в парламента. Според представителя на Курц, политикът също така отказва възможни по-нататъшни парични плащания.

В Австрия се разрази правителствената криза след така наречения скандал „Ибиса-гейт“. Немски медии съобщиха, че през 2017 г. лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е обсъждал с жена сделка, според която тя ще придобие вестника „Kronen Zeitung“ и ще получи достъп до няколко правителствени проекта в замяна на благоприятно медийно отразяване на политика преди парламентарните избори през 2017 година. Докато медиите твърдят, че жената е рускиня, Щрахе, описал видеото като опит за „политическо убийство“, каза, че е от Латвия.

Щрахе подаде оставка, Курц отказа да продължи да работи в правителствена коалиция с АПС и обяви предсрочни парламентарни избори. Канцлерът назначи представители на своята партия и експерти на мястото на заминалите си министри от АПС, което не хареса на опозицията. Резултатите от изборите за Европейски парламент в Австрия също изиграха роля – мрачен резултат за опозицията и най-добрият в историята на партията на Курц.

Сега Курц възнамерява да направи всичко за правилното прехвърляне на властта на преходното правителство..

Курц, за разлика от останалата част от кабинета, няма да действа временно като канцлер. Този пост ще бъде поверен на вицеканцлера Хартвиг Льогер. Представител на Курц обясни, че канцлерът и президентът са се договорили за това след вота на недоверие.

- реклама -