Себастиан Курц

Момчето си отива: Австрийският канцлер Курц загуби вота на недоверие

Австрийският канцлер Себастиан Курц загуби вота на недоверие в парламента, отстраняващ го от длъжност след корупционния скандал, който свали коалиционното му правителство.

Курц е бъде първият канцлер в следвоенната австрийска история, който е отстранен по този начин

„Инициираният от опозиционните социалдемократи вот на недоверие бе приет, така че той загуби доверието“, каза заместник-председателят на парламента Дорис Бурес.

До това се стигна след така наречения скандал с „Ибиса-гейт“, в който е замесен лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се оттегли от двата поста, след като излезе видео, показващо до предлага обществени поръчки срещу помощ от кампания на фалшив руски посредник.

Преди това Курц сложи край на коалицията си с ПСА и обяви предсрочни избори за есента, но опозицията заяви, че Курц също трябва да поеме отговорност за скандала. Основната опозиционна социалдемократическа партия (СДПА) вече заяви, че ще подкрепи вота на недоверие, но ПСА също ще трябва да гласува за него, за да успее.

Развръзката идва след като снощи Себастиян Курц отпразнува голяма победа за своята консервативна Народна партия на европейските избори.

- реклама -