Австрийският канцлер и Румен Радев провериха състоянието на границата с Турция

Австрийският канцлер и Румен Радев провериха състоянието на границата с Турция.

Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме.

Това заяви президентът Румен Радев, след като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение в България.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България – в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство.

Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница.

По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер”, посочи Радев.

Държавният глава Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер провериха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, предаде БГНЕС.

Двамата посетиха Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Радявам се, че водената от канцлера на Австрия делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я управляваме. Посочи Румен Радев в изявление пред медиите.

Нелегалната миграция е предизвикателство за обединета Европа и България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, добави президентът.

Във фокуса на срещата им е прилагането на европейското право по отношение на Шенген. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев. Във фокуса на разговора на премиера Донев с Нехамер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес.

- реклама -