Ана Кийзенхофер
Снимка: twitter.com/UCI_cycling

Австрийска математичка взе златото в колоезденето

Ана Кийзенхофер спечели абсолютно изненадващо златния медал в женското колоездене. В нормалния си живот тя е математичка, като има две висши образования от Кеймбридж и докторантура. Освен това австрийката не се състезава в професионален отбор.

Това обаче не ѝ попречи да направи забележителна солова атака и да вземе златото. Тя завърши с минута пред световната шампионка от 2019-а Анемиек ван Фльойтен. Ван Фльойтен дори не разбра, че е втора и празнува така, сякаш е станала първа. „Сбърках – не съм шампионка. Не мисля, че някой въобще я е слагал в сметките. Та аз дори не я познавам. Но от друга страна – как можеш да сбъркаш, ако не познаваш някого“, каза нидерландката.

Австрийската математичка обаче записа името си в историята. Тя донесе второто злато за Австрия в историята на олимпийските игри. Първото е от 1896-а година. Кийзенхофер донесе и първо злато за Австрия на летни игри от 2004-а насам.

„Просто се опитах да издържа до финала. Краката и дробовете ми са абсолютно изтощени. Не мисля, че имах сили за още дори километър. Невероятно е – жертвах толкова много за този ден. И щях да бъда доволна дори на място в първите 15. А сега съм олимпийски шампион“, каза Кийзенхофер.

Тя беше една от петте в откъсналата се група минути след началото на 137-километровото състезание. 70 км преди финала групата беше съкратена на три колоездачки – Кийзенхофер, Анна Плихта и Омер Шапира. При първата обиколка на пистата Фуджи тя тръгна в соло атака. Ван Фльойтен тръгна да я преследва, надявайки се на реванш за Рио 2016-а. Тогава тя претърпя ужасяващо падане от първа позиция и изпусна златото. Но и сега не успя. Трета завърши италианката Елиза Лонго Борджини.

- реклама -