Австралия ще избие със снайпер 10 000 камили, за да не пият вода

Снайперисти се качиха на хеликоптери в Австралия в сряда, за да започнат масово избиване на 10 000 камили, тъй като сушата прогонва големи стада от дивите животни, за да търсят вода по-близо до отдалечени градове, застрашавайки коренните общности.

Местните служители в щата Южна Австралия заявиха, че „изключително големи“ стада са посегнали на селските общности – заплашват оскъдната храна и питейна вода, увреждат инфраструктурата и създават опасен риск за водачите на превозни средства, цитира „Сабах“.

Този ход идва, след като Австралия преживя най-горещата и най-суха година през 2019 г., като тежката суша доведе до липса на вода в някои градове, предизвиквайки смъртоносни пожари, опустошили югоизточната част на страната.

Петдневното убийство на камилите на територии – дом на около 2 300 коренни жители в северозападната част на Южна Австралия – е първото в щата, съобщават местните медии.

„Тези камилски стада оказват натиск върху отдалечените аборигенски общности и пастирските дейности, докато камилите търсят вода“, се казва в съобщение на изпълнителния комитет на засегнатия район.

Отделът по околна среда на Южна Австралия, който подкрепя въздушната операция, заяви, че сушата е създала и „критични въпроси, свързани с хуманното отношение към животните“, тъй като някои камили са умрели от жажда или са се стъпкали взаимно, докато бързат да намерят вода.

„В някои случаи мъртвите животни са замърсили важни водоизточници и културни обекти“, добави говорител.

Камилите са внесени за първи път в Австралия през 1840 г., като до шест десетилетия след това са внесени до 20 000 от Индия. Смята се, че сега Австралия има най-голямата популация на диви камили в света, като официалните оценки сочат, че над 1 милион бродят из вътрешните пустини на страната. Животните се считат за вредител, тъй като те замърсяват водоизточниците и тъпчат местната флора, докато всеки ден търсят храна на огромни разстояния.

Традиционните собственици в тамошните земи от години събират и продават диви камили, но в последно време те „не са в състояние да управляват мащаба и броя на камилите в сухите условия“, според отдела по околна среда. В резултат на това „до 10 000 камили ще бъдат унищожени в съответствие с най-високите стандарти за хуманно отношение към животните“, добави той.

Общественият телевизионен оператор ABC съобщи, че животните ще бъдат умъртвени далеч от общностите и труповете им ще бъдат изгорени.

- реклама -