Новак Джокович
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Австралия се ядоса на изключението за Джокович

Австралия настръхна срещу решението Новак Джокович да играе на Australian Open макар да не е ваксиниран. Ноле получи медицинско изключение и ще защитава титлата си в Мелбърн.

Изключение се получава при сърдечни проблеми, други сложни здравословни състояния или скорошно прекарване на коронавируса. Мерките в Австралия срещу пандемията са изключително стриктни, като страната мина през шест локдауна и куп ограничения, включително невъзможност за австралийци да се завърнат в родината си.

„Мисля, че това е много интересно. Няма да кажа нищо повече“, коментира първата ракета на Австралия Алекс де Минор. Британецът Джейми Мъри добави: „Мисля, че ако аз бях без ваксина, нямаше да получа изключение. Все пак поздравления за него, че ще участва“. През декември рускинята Наталия Вихлянцева обяви. че не може да участва в Мелбърн, защото Австралия не признава ваксинирането със „Спутник“.

„Новак Джокович не е по-различен от всички останали. При пристигането си той трябва да предостави медицинското доказателство. Ако доказателството не е достатъчно, ще бъде върнат веднага. За него няма специални правила“, коментира обаче премиерът Скот Морисън.

„Новак Джокович е най-великият тенисист на всички времена… той спечели 20 турнира от Големия шлем, 87 титли и милиарди долари, без да знаем, че има медицински проблеми, които го отслабват“, написа легендата в австралийския футбол Кевин Бартлет.

„Австралийците не можеха да получат изключения да ходят на погребения, да посещават своите близки в болниците или старческите домове. Те прекараха месеци в затвора, но здравите елитни спортисти могат да имат „медицинско освобождаване“, за да се състезават на Australian Open”, написа журналистът Шейн Андерсън.

- реклама -