Австралийски филм спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси

Австралийски филм спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси. Австралийската анимационна комедия

„Мемоарите на един охлюв“,

отличаваща се с черен хумор, спечели наградата „Кристал“ за най-добър филм на Международния фестивал на анимационния филм в Анси, съобщи АФП. Световна премиера на анимацията на Адам Елиът беше в Анси. Фестивалът там е е едно

от водещите събития в този сектор.

„Мемоарите на един охлюв“ са заснети в стоп-моушън, подобно на други класики от същия жанр, като „кошмарът преди Коледа“ или „Булката труп“ на Тим Бъртън.

Филмът е за страстта към охлювите

на младо австралийско момиче, което не познава майка си и се оказва разделено от баща си, който е парализиран и умира, и от брат си, който е настанен в друго семейство.

Наградата на журито и наградата на

публиката за пълнометражен игрален филм

бяха присъдени на френско-белгийско-латвийския филм „Поток“ на Гинц Зилбалодис, показан на фестивала в Кан в секцията „Особен поглед“. Филмът е за котка на залятата от вода планета Земя.

Софи Роз спечели както „Кристал“, така и наградата на публиката за телевизионен филм с

късометражния „Китара на морето“.

Почетната награда на фестивала в Анси беше присъдена на режисьора на култови филми като „Бразилия“ и „Страх и омраза в Лас Вегас“ Тери Гилиъм. Гилиъм е създател и на анимации с характерен стил за филмите на комедийната трупа „Монти Пайтън“.

Фестивалът отчете рекордна посещаемост

– 17 400 зрители от 103 държави за една седмица.

Миналата година наградата за най-добър филм на фестивала в Анси спечели фреската анимация „Линда иска пиле!“.

- реклама -