авокадо, ядки, тревожност

Авокадо и ядки срещу тревожност

Учени от института „Вайцман“ в Израел са установили, че съединението бета-ситостерол, което се среща в някои храни, помага за намаляване на нивата на тревожност.

Това пише сп. „Cell Reports Medicine“.

Бета-ситостеролът се съдържа в растителни храни, сред които авокадо, шамфъстък, олио от рапица, и някои зърнени продукти.

Авторите на изследването са провели редица тестове, за да установят как тези храни влияят върху нивата на тревожност. В експерименти с лабораторни мишки бета-ситостеролът е показал своята активност, действайки успокояващо на гризачите.

Изследователите също така са се уверили, че съединението няма странични ефекти, предава БТА. В близко бъдеще специалистите възнамеряват да тестват действието на бета-ситостерола и при хора.

- реклама -