Air Berlin

Авиокомпанията Air Berlin обяви несъстоятелност

Германската авиокомпания „Air Berlin” обяви началото на съдебно производство по несъстоятелност. Решението беше взето, след като основният акционер – авиокомпанията „Etihad”, която притежава 29,21% от акциите – отказа да отпусне допълнителни средства за подпомагане на германския превозвач.

За момента „Air Berlin” ще продължи да извършва редовни полети. Близо 120-те самолета на фирмата летят от Берлин и Дюселдорф.

През есента на миналата година ръководството обяви плановете си да намали служителите до 1200 и отдаде под наем част от самолетите си заради значителни загуби.

В края на септември 2016 г. „Air Berlin” имаше дългове в размер на около 1 милиард евро.

На спешна пресконференция германският министър на икономиката Бригите Зиприес заяви, че правителството ще предостави „мостов“ заем от 150 млн. евро, за да се предотврати задържането на почиващите германци на летищата. Според Зиприес предоставените средства ще позволят на „Еър Берлин“ да работи „за три месеца“.

На свой ред „Луфтханза“ обяви, че „вече е в преговори, за да поеме части от „Еър Берлин“ и изследва възможността да наеме допълнителен персонал“.

- реклама -