Царските конюшни

Аварийно укрепват „Царските конюшни“

Укрепват аварийното изгорелия покрив на „Царските конюшни“. При пожар през лятото бяха унищожени около 2000 квадратни метра покривна конструкция. След пламъците „Царските конюшни“ получиха статут на културен паметник от местно значение.

Временният покрив трябва да бъде монтиран до два месеца. Той има за цел да запази сградата от атмосферните влияния. Забавянето на ремонта е заради искано разрешение за него от всички собственици на имота, съобщи днес зам.-кметът по култура Тодор Чобанов, който беше на мястото на пожара.

Общината ще плати за временната конструкция 130 хил. лева.

„Очакваме след това да получим компенсации от Министерството и другите собственици“, каза Чобанов. Основен собственик на комплекса е Министерството на вътрешните работи, но има и още около 30 частни собственици на отделни части от сградите.

Чобанов обяви, че Министерството на културата вече е проявило интерес към комплекса, който според зам.-кмета е „идеален за музей и място за култура“. Основният ангажимент засега обаче е на вътрешното министерство, което е основен собственик.

- реклама -