пропастта аутопсията

Аутопсията потвърди, че Кристиян е загинал преди 14 дни

Аутопсията на 16-годишния Кристиян е потвърдила, че смъртта на момчето е настъпила преди около 14 дни, предаде bTV.

Съдебно-медицинската експертиза все още не е изготвена, но се натрупват все повече данни, че младежът се е самоубил, скачайки от скалата след преживения шок.

Момчето изчезна след полунощ на 9 юли, когато с колата на баща си блъсна туристи край Триград.

По тялото са открити множество фрактури, получени при падането от скалата. Ученикът е полетял от  около 120-метрова скала, в подножието на която се намира входа на пещерата „Дяволското гърло”.

Заради трагедията се отменя традиционния празник на Триград

„Шокът е много голям. Родителите са смазани”, заяви пред bTV кметът на Триград Цветан Славков . „Призовавам младите да не стигат до такава крайност, за всяка грешка има решение”, добави той.

Всички пострадали при удара от колата на Кристиян са в шок и изпитват съчувствие към семейството и близките на Кристиян.

Според първоначалния оглед на криминалистите най-вероятно инцидентът е станал в нощта на фаталната катастрофа в първите часове на 9 юли.

Някои от местните хора в Триград смятат, че момчето само е сложил край на живота си, след като е повярвало, че е убило хората в катастрофата. Според други обаче става дума за инцидент.

Отново пред bTV психологът Росен Йорданов изрази съмнение, че Кристиян сам е посегнал на живота си. По думите му, по-скоро става въпрос за нещастен случай.

„Детето е изпитвало и страх, и срам, и вина. Най-вероятно в началото е допускало, че е отнело живота на някого, а това е труднопоносимо чувство, особено когато е съчетано с невъзможност рационално да се защитиш”, коментира психологът.

Според него най-вероятно момчето е загинало малко след инцидента, защото мерките, които след това са били предприети – да се информира чрез оставени бележки, че всъщност хората са живи, са останали без ефект.

„Обикновено в първите минути и часове човек е най-объркан и най-неадекватен. Силно се съмнявам обаче, че той е посегнал на живота си. По-скоро е станал инцидент”, допълни Росен Йорданов.

„Допускам, че момчето е имало достатъчно жизнеутвърждаваща сила в себе си. Трудно е да допуснем, че дори и такъв инцидент може да доведе до толкова рязък срив, до някаква късосъединителна реакция. По-скоро проблемът е бил свързан със страха, с липсата на ясна мисъл”, каза още психологът.

„Случи се най-лошото. За всеки проблем има решение. Цялото село е в шок. Едно младо момче си отиде заради една малка грешка”, каза кметът на Триград Цветан Славков пред Нова телевизия.

„За мен се е самоубил, защото е много отговорно дете. Помислил си е, че ги е убил и не е могъл да го понесе”, допълни той.

Пострадала при катастрофата: Ние сме простили на Кристиян

Пред bTV Екатерина Христова, една от пострадалите при катастрофата в Триград, заяви, че вече е простила на Кристиян. Христова е със счупен таз и е настанена в „Пирогов”. При инцидента пострада и нейната 6-годишна дъщеричка, която е била с комоцио.

„Нека Господ да му прости за това, което се е случило. Важното е, че сме живи, и това няма да тежи на съвестта на тези хора. Много време ще ни трябва да се възстановим – психически и физически, но ние сме силни и ще се справим”, разказа пострадалата.

„През цялото време се молех нищо да не му се случи. Майка му се обади да изкаже съпричастност към нашата трагедия, каза, че би могла да помогне с каквото й е по силите, помоли ме да разбера като майка тя как се чувства”, допълни Екатерина.

„Никой не е виновен, просто някакво идиотско нещастно съвпадение на обстоятелствата. На нито едно дете не трябва да му се дават ключове, на нито едно дете не трябва да му се позволява да поставя живота си в опасност”, заяви още тя.

- реклама -