Аугсбург

Аугсбург – градът с най-старата водопроводна система в Европа

Германският град Аугсбург бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради изградената преди повече от 800 години водопроводна система, водонапорни кули, богато украсени фонтани, канали и стотици мостове.

Баварският град, който е на повече от 2 хиляди години представи изградената през средновековието система за осигуряване на чиста питейна вода и канализация като „сложно взаимодействие между иновативния дух и техническия прогрес“.

Аугсбург е основан през 15 пр.н.е. от Нерон Клавдий Друз и Тиберий като Augusta Vindelicum. Малко след това става столица на римската провинция Ретия.

Старата част на Аугсбург, разположен на така наречения „романтичен път на Германия“, е прорязан от канали и над 500 мостове – повече, отколкото дори във Венеция.

Градът винаги е смятал водата за ценно богатство и се е стремял да я съхрани.

Находчивите инженери на Аугсбург са предшественици на европейските специалисти в затварянето и пренасочването на речните води от потоците на Лех, Вертак и Синдолд.

Водата тече по акведукт и водонапорни кули от 1416 г.

Това превръща водопроводната система на Аугсбург в най-старата в Германия и в Централна Европа.

Водата е текла през кухи дървени трупи, свързани с метални отливки към декоративни фонтани. Тя е преминавала през домовете на месаря в града, което е осигурявало възможност за охлаждане на месото и за изхвърляне на отпадъците.

По-късно силата на водата е използвана в индустрията, като тя е задвижвала мелници и помпени станции, а Аугсбург се превръща в център на текстилната и хартиеното производство.

По време на индустриалната революция през 19 век градът става свидетел на изграждането на първата водноелектрическа централа.

Единият от водните канали, наречен Леденият канал, е първата в света беловодна река, в която на олимпийските игри през 1972 г. се провеждат състезания по беловодно кану.

- реклама -