Даниел Митов

Атлантическият съвет: В отказа на президента да назначи Даниел Митов за посланик прозира „дългата ръка“ на Кремъл

Ето и позицията на Атлантическия съвет:
Не за първи път пРезидента Румен Радев работи срещу интересите на България като блокира предложение за назначаване или избор на г-н Даниел Митов, ексминистър на външните работи на Република България и член на Атлантическия съвет на България.
Помним, че още по време на неговия служебен кабинет в началото на 2017 г., Румен Радев блокира предложението на служебния премиер Огнян Герджиков г-н Даниел Митов да бъде предложен от България за поста генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/. Въпреки изключително благоприятните в този момент международни условия да имаме избран българин на висок и много важен дипломатически пост, политическите ангажименти и пристрастия у Радев надделяха над националния интерес.
Сега отново Румен Радев пречи не толкова на Даниел Митов, колкото на България тя да има в Румъния посланик с ярки и последователни евроатлантически позиции и то с голям опит, информация и контакти като ексминистър на външните работи. В тези политически действия на Румен Радев отново съзираме задкулисната намеса и „дългата ръка“ на Кремъл, който не желае да се изграждат силни и трайни евроатлантически връзки между България и Румъния. Не е тайна, че Москва се бои от засилване на югоизточното крило на НАТО, който тя счита за стратегически противник на Русия.

Но много вероятно е да стане като в народната поговорка и Румен Радев „вместо да избоде очите, да изпише веждите“ на Даниел Митов. След няколко месеца в България ще се проведат парламентарни избори и ще бъде съставено ново правителство. Ние вярваме, че в следващия български парламент ще има ярко изразено евроатлантическо мнозинство и то ще излъчи такова евроатлантическо правителство в което достойно място ще заеме нашия колега Даниел Митов.

Основанието да мислим така се крие и в политиката която очакваме да води новоизбрания американски президент Джо Байдън. Тя ще бъде към засилване на трансатлантическите връзки между ЕС и САЩ и в издигането на по-високо ниво на политико-военното сътрудничество между страните-членки на НАТО в Черноморския регион. Тази политика неминуемо ще окаже положително влияние както в България, така и в Румъния и може да се реализира само от хора с позиции и опит като Даниел Митов.
- реклама -