нападетели планира атака Барселона Испания Каталуния

Атентаторите от Барселона са планирали още едно нападение

Организаторите на терористичните атентати в Барселона и Камбрилс са планирали още едно нападение, което е предвиждало взривяването на газови бутилки.

Това съобщиха каталунски следователи.

По техни данни терористичната клетка, за която се предполага, че стои зад кървавите нападения, се състои от най-малко осем бойци.

В нощта на сряда срещу четвъртък в градчето Алканар избухна взрив, в резултат на който един човек загина, седем бяха ранени. Според следователите, тези хора може би имат отношение към подготовката на осъществените на 17 август нападения .

„Смятаме, че заподозрените са подготвяли взривни устройства“, съобщи представителят на полицията, добавяйки, че в Алканар е задържан един от заподозрените за атентата.

На 17 август на туристическата улица „Рамбла“ в Барселона шофьор на бус се вряза преднамерено в тълпата от граждани. В резултат на нападението 13 души загинаха, над 100 бяха ранени. Общо са пострадали граждани на 28 различни националности, сред които французи, австралийци, китайци и др. Отговорност за нападението пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Тази нощ полицията ликвидира в Камбрилс в южната част на Каталония четиримата терористи и рани още един, който малко по-късно почина. Терористите са се опитали да извършат терористичен акт, подобен на този в Барселона. В резултат пострадаха седем души, включително полицай.

- реклама -