Барселона шофьор бус убиец Ла рамбла полиция

Атентаторите готвели невиждан ад за Барселона! Открити са още 120 газови бутилки, готвени за взрив

Каталонската полиция заяви, че е намерила още газови бутилки – повече от 120, с които атентаторите са мислили да атакуват Барселона

Те били в къща в Алканар. Там заподозрени за двойната атака през тази седмица в Испания, се предполага, че са сглобявали бомби за „една или повече“ терористични атаки в Барселона, предаде AFP.

“Започна да се изяснява, че тази къща е била мястото, в което те са подготвяли експлозиви за една или повече атаки в град Барселона“, заяви началникът на полицията за провинция Каталония Хосеп Луис Траперо пред журналисти.

В навечерието на атаките в Барселона стана експлозия в къща, отстояща на около 200 километра южно от града и полицията вярва, че детонацията е станала погрешка и това са били джихадисти.

Каталунската полиция смята, че в микробуса, с който е извършено нападението срещу пешеходци в Барселона, е имало само един човек. Това заяви представител на силите за сигурност в региона Хосеп Луис Траперо.

„Смятаме, че става въпрос за един човек“, каза той и допълни, че испанската терористична клетка, извършила атаката, е неутрализирана.

По думите му полицията не е сигурна дали заподозреният шофьор все още се намира на територията на Испания. „Ако знаехме, че е в Испания и къде точно се намира, щяхме да тръгнем след него. Не знаем къде се намира“, посочи той, имайки предвид 22-годишния заподозрян Юнес Абуяакуб.

Полицията също така съобщи, че е открила над 120 контейнера с газ по време на обиск на къща в община Алканар, където се смята, че заподозрените за нападението в Барселона са правели бомби за „една или повече“ атаки.

„Започваме все по-ясно да установяваме, че (къщата в Алканар) е мястото, където те са подготвяли експлозиви за едно или повече нападения в град Барселона“, каза още Траперо.

- реклама -