Атентаторът от Париж бил засечен от камерите, 300 полицаи го преследвали към Белгия

Атентаторът, който вчера удари с колата си шестима френски войници в парижкото предградие Левалоа-Пере, беше заловен в рамките на няколко часа. Как успяха?

Левалоа-Пере

Градчето Левалоа-Пере не е избрано случайно за атаката. То е седалище на двете основни антитерористични институции във Франция. Почти е залепено за Париж – намира се на едва 5 – 6 км от центъра му и е едно от богатите предградия на френската столица. Именно затова в градчето има около 70 камери за наблюдение. Те снимат в 360°, в обсег от 300 м. Благодарение на тях властите стигат до регистрационния на автомобила – черно BMW, с което е извършено нападението. Оказва се, че автомобилът е взет под наем и има устройство за локализация. 300 полицаи се включват в издирването.

Залавянето

Колата е засечена първо малко преди обяд на излизане от Париж. А малко по-късно и на една от ключовите френски магистрали, вероятно на път за Белгия. В месеца на отпуските в Западна Европа там има много туристи, които не трябва да пострадат. Затова властите инсценират задръстване малко преди границата с Белгия. Нападателят оказва съпротива и е прострелян с пет куршума.

Тази сутрин състоянието му все още не позволява разпит.

Атентаторът

Нападателят е 37-годишен алжирец, неосъждан, без данни за радикализация. Единственото, с което е известен на полицията, е че преди време е бил нелегално пребиваващ.

До късно снощи в дома му в друго предградие на Париж беше извършван обиск. Родителите му все още живеят в Алжир, но много от близките и познатите му във Франция вече са разпитани.

Очаква се да се разбере дали мъжът има връзка с френско-белгийската терористична мрежа, виновна за атентатите в Париж и Брюксел.

Източник: bTV

- реклама -