Атентаторът от Виена искал да работи за Ислямска държава за пари

Убитият от полицията атентатор във Виена Куйтим Фейзулахи се оказа известен на австрийските власти, след като се опитал да се присъедини към „Ислямска държава“. Мотивът му – искал да има повече пари и независимост. Карал се с майка си, имал проблеми в училище, но не смятал, че в Австрия някой го дискриминира, пише Дойче веле. При нападението във Виена бяха убити четирима души, а ранените 22-ма.

Според полицията атентаторът е само един.

Куйтим Фейзулахи засега е единственият, чиято самоличност е известна на широката общественост. 20-годишният мъж, чиито родители са от Северна Македония и притежават двойно македонско и австрийско гражданство, беше убит от силите за сигурност по време на терористичната атака във Виена. Куйтим е бил въоръжен с автоматична пушка и мачете, с увит около кръста камуфлажен пояс с експлозиви.
нападател
сн. Kronen Zeitung

Куйтим Фейзулахи, който вече е лежал в затвора след радикализиране и неуспешен опит да се присъедини към „Ислямска държава“ в Сирия.

Когато бил на 18 години, Куйтим решил да стане джихадист и заедно с приятеля си Бурат К. тръгнал към турско-сирийската граница. За разлика от Бурат, той дори успял да достигне целта си и да се приюти в заслон. Заслонът бил като миша дупка – без баня, без тоалетна и без вода, разказва по време на процеса адвокатът на Куйтим. На това дело става ясно, че и двамата младежи, родени във Виена, всъщност не са се чувствали по никакъв начин обезправени в Австрия. С исляма се запознали по време пубертета и постепенно му се отдали. Самият Куйтим тогава казва нещо, което звучи като разкаяние: „В края на 2016 г. влязох в грешната джамия“.

По онова време Куйтим имал сериозни проблеми в училище, а вкъщи често се карал с майка си.

„Исках да бъда възможно най-далеч от дома“, обяснява по време на процеса бъдещият терорист. На въпроса на съдията: „И какво очаквахте от „Ислямска държава“?“, Куйтим Ф. отговаря: „Очаквах по-добър живот. Собствен апартамент и собствени доходи“.

На 1 септември 2018 г. Куйтим се отправя към Сирия, а само два дни по-късно турската полиция го арестува в споменатото скривалище. Четири месеца го държат в следствен арест, а после, по време на процеса, кандидат-джихадистът непрекъснато повтаря, че е бил готов да се бори за каузата на „Ислямска държава“.

Съдията осъжда и двамата кандидат-джихадисти на по 22 месеца затвор. Мотивите му – не бива да се позволява на „Ислямска държава“ да промива мозъците на младите хора. Куйтим влиза в затвора през април 2019-а, но през декември миналата година е помилван и освободен.

- реклама -