Атентатите в Париж и Брюскел са били организирани от едно и също лице

Френското разузнаване е идентифицирало базиран в Сирия екстремист с двойно белгийско и мароканско гражданство, който се смята, че е организирал атентатите в Париж и Брюксел.

Според него 32-годишният Усама Атар вече е бил идентифициран като организатор на нападенията в Брюксел от 22 март, но сега е свързан и с нападението от 13 ноември в Париж.

„Той е единственият координатор от Сирия, който е идентифициран по време на това разследване“, заяви един от източниците пред АФП.

Френското разузнаване от дълго време предполага, че нападението в Париж, при което атентатори убиха над 130 души, е координирано от няколко души извън Сирия, но досега не бяха известни конкретни имена.

Роднински връзки стоят зад атентатите

Атар е братовчед на братята Бакрауи, които се взривиха в метрото и на летището в Брюксел. Други двама братовчеди – Мустафа и Джавад Бенхатал бяха арестувани през юни по подозрения в планирането на атака в Белгия по време на излъчване на мачове от Европейското по футбол през 2016 г.

Разкритието идва на фона на подготовката на Франция да отбележи годишнината от атентатите в Париж. Сред събитията, с който ще се отбележи годишнината са и концерт на Стинг в зала „Батаклан“, където атентатори убиха 90 човека в нощта на 13 ноември.

- реклама -