Египет

Атентат срещу църква в Египет, има десетки жертви и пострадали

Най-малко 25 души загинаха, а 50 бяха ранени при експлозия в катедралата „Свети Марк“ в египетската столица Кайро.

В момента районът около храма е отцепен, блокирано е движението по близките улици.

Взривът с мощност от 6 до 8 кг е бил внесен в едно от помещенията на храма „Свети Марк“ от жена. След като тя излязла, детонаторът бил задействан, вероятно дистанционно.

Повечето загинали са жени и деца от египетските християни, наричани копти. Министерството на вътрешните работи разпореди всички ранени да бъдат настанени в болниците на ведомството. Престъплението бе осъдено от най-големия в света ислямски университет „Ал Азхар“.

Това е най-големият атентат в Египет през последните години

В новогодишната нощ през 2011 г. пред коптската църква в Александрия бе взривна бомба, която уби 24 души, които излизаха от храма след празничната литургия. И досега не е ясно кой е извършителят на тогавашното нападение.

До момента никой не е поел отговорност за днешния терористичен акт. Досега обаче радикални ислямисти от Синайския полуостров извършиха нападения срещу коптите, техни култови обекти и домове.

Коптите представляват 10% от 90-милионното египетско население. Те бяха подложени на дискриминация по време на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, свален от народен бунт през 2011 година.

- реклама -