Атентат срещу престолонаследника на Саудитска Арабия

Атентат срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман ал Сауд е бил извършен.

За това пише турският вестник Yeni Şafak, цитиран от „Стандарт“.

Опитът за покушение е бил в Джеда, Саудитска Арабия. Според информациите един от саудитските принцове се е опитал да убие наследника на краля на страната.

„Самият Мохамед бин Салман е жив, не е ранен. Има много загинали сред кралската гвардия“, пишат журналисти.

Според някои съобщения колата на престолонаследника е била взривена. Нападателят е задържан.

Официалните саудитски власти все още не са коментирали ситуацията и не са потвърдили факта на опита за убийство.

Както отбеляза експертът по Близкия изток Александър Каргин в своя канал в Telegram, в резултат на покушението са убити представители на кралската гвардия. Самият принц е жив.

В същото време редица израелски издания, позовавайки се на анонимен източник в Саудитска Арабия, съобщават, че Рияд е заплашил Нетаняху, ако бъде извършена атака срещу Рафах.

Твърди се, че това развитие на събитията ще анулира споразумението за нормализиране на отношенията между режима и Саудитска Арабия.

Мохамед бин Салман ал Сауд длъжността вицепремиер на Саудитска Арабия. Също така е председател на Съвета по въпросите на икономиката и развитието. Председател на Съвета за политически въпроси и сигурност. И министър на отбраната – най-младият в света към момента на назначаването му. Счита се, че де факто той управлява и в момента страната. Кралят на Саудитска Арабия го посочи за престолонаследник през юни 2017.

- реклама -