кадър NOVANEWS

Атанас Зафиров: Българските граждани трябва да бъдат разочаровани, защото очакваха да се състави редовно правителство

„От БСП не сме разочаровани от стеклите се преговори. Разочаровани трябва да бъдат българските граждани, които очакваха по-различно поведение и в крайна сметка да се състави редовно правителство и работещ парламент, който да посрещне задаващите се кризи пред България“. Това коментира зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в по NovaNews, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според социалиста е било възможно да се създаде мнозинство в това Народно събрание. „Оказа се, че партиите на промяната са партии на подмяната. Няма логическо обяснение защо отхвърлиха подадената от нас ръка. Можеше да се създаде кабинет с ясни цели и приоритети“, смята Зафиров.

Депутатът предупреди, че е възможно връщането на ГЕРБ във властта. Той уточни също, че по време на преговорите в рамките на третия мандат не се е стигнало до конкретни разговори по отношение на предложението за министър-председател. По думите му това е щяло да се случи, ако разговорите се бяха увенчали с успех.

„Искахме да постигнем съгласие по политики. Да демонстрираме ясно желание за формиране на такова мнозинство, да актуализираме бюджета. И едва тогава да излезем с лица, които биха могли да бъдат носители на тази промяна“, обясни Зафиров.

Запитан дали Кирил Петков и Асен Василев са „отличниците на служебния кабинет“, Зафиров коментира, че думите на служебния министър-председател за него са били смущаващи, защото би трябвало да е равно отдалечен от всички партии и безпристрастен. „Холивудската усмивка не е гаранция за успех, нека да приключи този служебен кабинет, за да дадем нашата оценка“, коментира още Зафиров.

Той смята, че трябва да се подхожда по-внимателно, когато се говори за нови лица в политиката: „Например г-н Петков е един от създателите на „Да, България“. Тук говорим за хора с биография и с политически заявени позиции.“

„Ние сме на 130 години, едва ли трябва да се притесняваме. Партиите с идеология остават, новите проекти отминават.“ Това отговори социалистът на въпроса дали нов политически проект може да се окаже заплаха за БСП.

Зафиров заяви, че безспорно три поредни седмици на гласуване, при евентуален балотаж на президентските избори, крие много рискове. Възможна е ниска избирателна активност, съществува риск за здравето на хората заради ковид кризата. Във финансов аспект – в условия на икономическа криза харчим „грешни пари“.

Някои хора може да се наложи да отидат до урните 5 пъти, защото има и частични местни избори на някои места през октомври.

„Ние не се месим в работата на президентството. Нека президентът да реши“, заяви Зафиров.

„Янаки Стоилов безспорно е един от успешните министри в този служебен кабинет“ , смята още той.
Депутатът от левицата изрази надежда, че в следващото народно събрание партиите ще демонстрират по-различно отношение помежду си и ще се поучат от случилото се.

- реклама -