Атанас Пеканов, вицепремиер, Кирил Петков, Асен Василев,
кадър: НОВА

Атанас Пеканов: С Петков и Василев имаме различни визии, не бих участвал в проекта им

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че не е коментирал с Кирил Петков и Асен Василев до момента евентуалното си участие в техния политически проект и няма интерес да участва в него.

„Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика, не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”, каза той пред Нова ТВ.

„Мерките срещу корупцията са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още той.

Пеканов заговори и за поскъпването на тока на свободния пазар.

„Аз подкрепям помощ за бизнеса. Не сме взели решение за точните параметри“, каза вицепремиерът. Запитан дали става дума за директна финансова помощ, той отговори положително.

Попитан за бъдещите си планове след като ангажиментът му и към този служебен кабинет свърши, Пеканов отговори, че най-вероятно ще се върне към академичния живот. От думите му стана ясно, че няма намерение да влиза трайно в политиката.

- реклама -