Атанас Пеканов, плана, възстановяване, устойчивост, декарбонизация

Атанас Пеканов: Нямаме план за декарбонизация и това пречи на Плана за възстановяване и устойчивост

Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени по никакъв начин. Смятам, че той взе всички най-добри практики от другите страни и беше публикуван навреме. От преговорите ни с ЕК зависи дали той ще бъде внесен в следващите 2-3 месеца.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Получихме „зелена светлина“ от българска страна. Има още един-два отворени въпроса. Чухме много рязък тон от европейските институции, които казват: „Добре. Разбираме, че ще се наложи служебен кабинет да го внесе, но ние искаме вие, като служебен кабинет да се наемете с ясни дати и визия за декарбонизацията на икономиката“. Тя трябва се изработи, защото не е направено от години“, обясни той.

На въпрос защо с това не се е заело първото служебно правителство на Стефан Янев, Пеканов не даде конкретен отговор, като заяви, че предстои тази работа да бъде свършена сега.

Според Пеканов не би трябвало да има забавяне за влизането на България в еврозоната.

„Това е нещо, което ще се случи в бъдещето, все още не е ясно в кой момент, но всички стъпки, които трябва да се направят, за да сме технически подготвени, продължавам да смятам, че трябва да се правят. Хората трябва да са информирани – има ползи, има и негативи. Не смятам че т.нар. „дългов риск“ е свързан с приемането на еврото, а с националните решения в следващите години“, каза още вицепремиерът.

Пеканов допълни, че на бъдещ редовен кабинет му предстои да избере точния момент за влизане в еврозоната и той е много важен.

Рискът от покачване на цените

„Високите нива на инфлация през лятото бяха очаквани. Те вървят заедно с икономическото възстановяване. В момента България е с исторически ниски нива на безработица, когато това се случва, явно икономиката се движи добре и има натиск цените да се покачват. Освен това идва и големият натиск на цените в енергетиката, които, да, у нас се покачват, но това се случва и на световните пазари“, поясни вицепремиерът

- реклама -