Атанас Пеканов проекти План за възстановяване
сн. БГНЕС

Атанас Пеканов: Надяваме се в нашия мандат да бъде подаден Плана за възстановяване

„Ако ЕС одобри планът за възстановяване, до края на годината може да получим 13% от 12-те млрд. лв. Планът за възстановяване е нов механизъм, какъвто е нямало досега в ЕС. Обвързването на парите по проекти с реформи пък е важно като гарант за правилното им разходване.“ Това обясни служебният вицепремиер по управление на европейските проекти Атанас Пеканов.

„Ние се надяваме в рамките на нашия мандат да бъде подаден планът. Доста сложно решение.“, добави Пеканов.

Българският план обаче все още не е готов за подаване, той бил под формата на чернова, а екипът на служебния кабинет работи по подобряването и завършването му, следвайки препоръките на Европейската комисия, за да може предвиденият ресурс да бъде използван по най-добрия начин.

„По техническата ос и по всеки от проектите има още доста работа. Има критики и по по-големи въпроси като енергетиката, че нямаме достатъчно амбиции да въведем зелената енергия. Има и други приоритети, които трябва да се засилят, като науката и образованието. В плана вече има проекти и за цифровизации, и за дигитализация, но те трябва да се подобрят и надградят”, каза той пред Би Ти Ви. В здравеопазването кабинетът ще разчита на предложения и от служебният здравен министър Стойчо Кацарова, но приоритетно място ще заеме проект за спешна медицинска помощ по въздух, стана още ясно от думите на вицепремиера.

Служебният кабинет работи активно с цел планът да бъде подаден в ЕК до края на мандата му. Ако след това той бъде и одобрен от комисията, до края на годината страната ни може да получи 13% от предвидените 12 млрд. лв., обясни Пеканов.

Дисциплиниращият механизъм за правилното разходване на средствата пък ще бъде пълното изпълнение на заложените параметри по всеки проект.

Ако политическата нестабилност не прерасне в икономическа, няма да се стигне до това България да седи по-дълго в чакалнята на еврозоната, смята Пеканов.

- реклама -