Атанас Пеканов, План за възстановяване
Снимка: Кадър БНТ

Атанас Пеканов: Искаме да подобрим Плана за възстановяване

Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен.

Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по БНТ.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен.

„Има отворени въпроси, т.е., технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови.

Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим“, коментира Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

„Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов“, каза още Пеканов.

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства.

Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

„По две от оперативните програми има някои притеснения, но бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми“, обясни Пеканов.

- реклама -