Атанас Кунчев пред FN: Оранжерийните краставици и домати поскъпват драстично

Драстичен сок на българските оранжерийните зеленчуци можем да очакваме още по Великден заради новата цена на природния газ. От бранша вече преизчисляват своите загуби, обмислят за сметка на цената да намаляват персонал или свиват производството. Още за това как ще бъдат ощетени и производители и клиенти специално за Flashnews Атанас Кунчев от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

IMG_1113-310x207Атанас Кунчев е изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Той е възпитаник на Аграрния университет.

––––––––––––––––-

FN: Как ще се отрази върх уцената на оранжерийната ви продукция новата цена на газа?

Сериозно отражение ще има. Нашите най-големи разоди са точно за газ, за отопление на оранжериите. Това ще е пагубно за нас.

318059Между 50 и 70 % от себестойноста на нашата продекция е природния газ. 70% от оранжериите в страната са стъклени и се отопляват на газ. От там идва и големият проблем. На нас ни се вдигат тези производствени разходи. От тук себестойността на продукцията ще ни нарестне и ние трябва или да съкратим работна ръка, да намалим производството или да повишим цените. Цената ни се влияе и от вносната продукция. Тя се внася от Гърция и Турция. Но техните оранжерии не се отопляват, защото там е по-топло, нашите оражерии се отопляват и цената става по-скъпа.

FN: Ако решите да увеличите цената на домати и краставици, с колко ще е увеличението?

620_948a5ffce943ebcec027fc5f90ec5ea5Това ще го покаже пазарът, но това е в следствие на увеличението на синьото гориво от КЕВР. Смятайте, ако една краставица я продаваме за 1 лев, а 60% от разходите за производство са за газ или 60 стотинки. При увеличение на газа производството й ще е 80 стотинки, нейната цена на пазара става лев и 20, лев и 30 стотинки. Увеличението ще е между 20 и 30% на краставици и домати.

4299ee3c2950e6d001971e4a8e504a1dFN: По-високата цена на синьото гориво ще доведе ли до фалит на малките оранжерии?

То не само разходите за производство ще се увелчат, маслата, горивата, торовете ще се увеличат. Всичко ще скочи. Токът ще се увеличи. Като цяло оранжерийното производство е поставено до стената на колене.

- реклама -