Атанасов

Атанас Атанасов твърди, че политици са били подслушвани от службите

32 политици са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. Това твърди пред „Сега“ съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов. Сутринта той разказа за случая и пред БНР и призова вицепремиера и вътрешен минисътр Бойко Рашков да направи проверка.

Атанасов имал информация за подслушвани политици от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДПОБ.

Според информацията на Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС, казва Анатанов, който е бивш шеф на Националната служба „Сигурност“, когато беше в МВР.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов казва пред „Сега“, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата (Бойко Рашков беше шеф там от 2013 до 2018 г.) да получи информация дали е бил подслушван неправомерно.

- реклама -