Атакуваха летището в Йемен, има много убити

Най-малко 27 души загинаха, а десетки са ранени при минометно нападение срещу летището на Аден, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното правителство на Йемен. Това съобщи днес представител на йеменското правителство, цитиран от телевизионния канал „Ал Хадас“.

Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града, където са в безопасност, казаха свидетели и саудитски медии, цитирани от Ройтерс.
Няколко снаряда паднали в главната зала на приемната сграда на летището, а един снаряд – и на пистата. Саудитската държавна телевизия „Ехбария“ показа унищожени от взривовете коли и натрошени стъкла от прозорци. Над летището се издигаше бял дим, пише БТА.
Новият кабинет обединява правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади и южните йеменски сепаратисти. Това са двете главни групировки в базирания в южната част на страната алианс, подкрепян от Саудитска Арабия и воюващ срещу подкрепяното от Иран шиитско движение на хусите, което контролира северната част и столицата Сана.
Южният пристанищен град Аден е арена на въоръжени сблъсъци поради разрива между сепаратистите и правителството на Хади.
- реклама -