Виена, атака, стрелба, терор,

Атаката във Виена: Трима убити и десетки ранени, „ислямистки терористи“ стоят зад стрелбата

Трима души бяха убити и 15 ранени в атентати в австрийската столица Виена снощи.

Шестима от ранените са в тежко състояние.

„Ислямистки терористи“ стоят зад масовата стрелба в центъра на Виена, заяви вътрешният министър Карл Нехамер на пресконференция тази сутрин.

Един от нападателите беше ликвидиран от полицията, но продължава издирването на най-малко още един екстремист. „Преживяхме вчера атака, извършена от най-малко един ислямистки терорист“, каза пред журналисти Нехамер, като определи убития като „симпатизант на „Ислямска държава“. Жертвите са двама мъже и една жена, 15 са ранените, като 7 от тях са в тежко състояние. Сред тях има и полицай. По първоначални данни застреляният от полицията атентатор е носел бутафорен колан с експлозиви.

Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало нападения, едно от тях е близо до главната синагога, друго – до операта. Полицията е застреляла един от нападателите.

Полицията съобщи, че единият от нападателите е убит, а втори – арестуван.

Министърът на вътрешните работи допълни, че нападателите са използвали автоматични оръжия на общо шест различни места.

Стрелбата е станала в оживения район на „Шведенплатц в последната вечер на наложения днес вечерен час заради пандемията.

Според очевидци в центъра на Виена е имало много хора. Полицията е блокирала района. Всички са предупредени да не напускат домовете си. Да избягват центъра на Виена и градския транспорт, както и да не публикуват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Имаше предположения, че основна мишена на атаката е била централната синагога в австрийската столица. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц.

Според него става въпрос за „отвратителна атака“, извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Гражданите са посъветвани да не излизат от домовете си. Съдейки по фактите, този терористичен акт е бил организиран като локация пред и около синагогата, отбеляза българският консул Ивайло Върбанов за бТВ. Той отбеляза, че няма точна информация за мотива, но „много умело“ атентаторите са използвали факта, че вчера вечерта беше последната възможност за жителите и гостите на града да излизат свободно преди налагането на нови строги противоепидемични мерки. Върбанов коментира, че властите са изненадани от случилото се, защото Австрия се слави с дългогодишна демокрация и мирно съжителство на различните религии.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.

 

 

- реклама -